Akadálymentes változat

Lakossági felhívás - Fagyás megelőzésére

Lakossági felhívás!!!!!

Önnek egy hívás, másnak akár az élet!

 

Alsózsolca Város Önkormányzata az alábbi felhívással fordul a Tisztelt lakosság felé.

A téli hideg komoly veszélyt jelent nemcsak a hajléktalanok számára, hanem mindazon lakosokra is, akik fizikai, szellemi állapotuk, belátó képességük hiányosságai, érdekérvényesítő képességük csökkenése miatt nem képesek felmérni egészségi állapotukat veszélyeztető körülményeket, a kihűlés és fagyás veszélyét. Veszélyt jelent a hideg továbbá az egyedülálló, az önellátási képességükben korlátozott idős emberek, a kisnyugdíjas, vagy minimális jövedelemmel rendelkező személyekre.

A rendőrségen és polgárőrökön kívül az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a kihűléses haláleseteket megelőzzük. Mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre. A hidegben az ember nagyon gyorsan – akár percek alatt - kihűlés áldozata lehet, ezért különösen indokolt, hogy odafigyeljünk egymásra.

 

Alsózsolca Város Önkormányzata kéri a Tisztelt Lakosságot, hogy a hidegben, magatehetetlennek - akár ittasnak- tűnő embert ne hagyjanak sorsára!

 

Ha lehet, menjenek oda hozzá, szükség esetén pedig hívják a rendőrség 107, vagy a 112-es segélyhívószámát; vagy a Polgármesteri Hivatal : 520-025, vagy +36-30/963-3839 számát. A rendőrök vagy a Polgármesteri Hivatal gyors segítséget kérnek a bajba jutottaknak.

Mit NE csináljunk a fagyási sérüléssel:

  • TILOS a sérülést dörzsölni!
  • TILOS a sérülést meleg víz alá tenni!
  • TILOS a gyors, hirtelen felmelegítés!

 

Lakossági Felhívás

a téli szélsőséges időjárásra tekintettel!!!!!

 

A rendkívül szélsőséges téli időjárás következtében a kihűléses halálesetek, fagyási sérülések, közlekedési zavarok, a lakosság alapvető ellátásának biztosításában fennakadások következhetnek be.

Kérjük, fogadja meg alábbi jó tanácsainkat a nagy hidegben akár életmentő is lehet.

§ Folyamatosan figyelje a híradásokat.

§ Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.

§ A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.

§ Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.

§ Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet

§ Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.

§ Készítsen elő meleg ruhákat.

§ Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

A hóvihar alatt:

§ Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.

§ Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.

§ Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.

§ Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.

§ Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.

§ Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).

§ Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

Utazáshoz:

§ Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni.

§ Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

§ Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

§ Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát
vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.

§ Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.

§ Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

§ Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok
szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

§ Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

 

Alsózsolca, 2016. december 8.


Marcsikné Orosz Emese sk

jegyző